Home is always home!

Ja nu har vi landat hemma i Sverige och ligger djupt ner i soffan för att få tillbaks lite kraft etfer resan som var lång. Allt har gått riktigt bra, alla transporter var i tid. Sömnen på planet var det väl lite si och så med. Tjejerna Maria och Lina fick plaster i planet där ryggen inte gick att luta och då blir det ju svårare att sova.
Sist vi skrev på bloggen var när vi satt på internet cafeét i Addis på torsdag morgon. Direkt efter det gick vi på supermarketen i närheten och har nu handlat lite av varje till våra hem men även till Lustgården. Kaffe har vi fått smak på i Addis och vi gick sen och tog en riktigt god Macciato på ett café nära hotellet. När vi satt där dök David Borg från Västerås upp. Han har också varit en kontakt inför vår resa till Addis. Han och elever från Västerås befann sig samtidigt i Addis för deras planerade fältresa till Jerusalem blev inställd pga pågående orolighet där. Vi pratade igenom våra upplevelser med David och sedan for vi tillsammans med honom till en restaurang för att äta gott. Givetvis så går ju vi in i köket och där fick vi se en kvinna med ett barn på ryggen tillaga färska raviolis med ricotta och spenat.
Efter lunchen träffade vi Ajjo och Aklilu och de tog oss på en spännadne resa ut på landet. Vi hade önskat att få se lite landskap och hur människor lever på landet. Det fick vi verkligen.
En lugn atmosfär med djur som betade i lugn och ro. Åsnor och kor såg vi överallt. Husen var antigen hus med ytterfasad av jord blandat med hö eller plåt. och  taken var av vass eller plåt. Det fanns en skola här i Legetafo som vi gick och tittade på. Aklilu var här för tre åre sedan med ett Ovanåkersgäng. En hel del föränadringar vid skolan framförallt var det en stor mur runt hela gården - detta för att tydligt markera skolans område då staden Addis kryper allt närmare. Skolan hade lov denna dag men vi fick snabbt ett gäng ungdomar runt om oss som tittade på oss med stor nyfikenhet. På vår rundvandring i byn träffade vi på ett gäng bönder som höll på att tröska sin torkade skörd. De tröskade med 10 oxar som gick på axen och själva fröet lossnade. Spännande att se och nu vet vi hur sädeslaget Teff ser ut innan det mals till mjöl och blir ingediens i injeran som är en stor del i Etiopiens mat. Det lilla samhället hade en pub som vi besökte! Där drack vi honungsvin med gubbar och gummor som njöt i skuggan. Själva vinet var ingen höjdare men besökte på puben var en höjdpunkt på dagen och oerhört minnesvärd.
Som sagt vi är hemma nu och tröttheten gör att programmet som blev på torsdagen efter besöket på landet kommer att berättas på bloggen i morgon. Sov gott allesammans!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0