Salam fran Sunny Addis!

Visste ni att Etiopien kallas Landet med tretton manader av solsken - det stammer verkligen bade vad galler vader och atmosfar! Vi har det sa bra att det ar otroligt egentligen i en av varldens fattigaste lander. Vara vardar gor allt for oss och visar oss landets olika sidor, svart och vitt. Vi aker inte fintaxi utan aker busstaxi med alla andra - det som ar svart ar att saja vart vi ska da de ju pratar amahirsh och det ar ett svart sprak. Vi har lart oss "hajja hollet", det ar vart busstopp. Vi har tyvarr inte haft sa manga mojligheter att blogga da vart program ar fullspackat fran tidig morgon till sen kvall men vi kommer att kompettera var berattelse efterat.
Pa mandagen traffade vi ocksa den hogste chefen for all utbildning i detta omrade. Han har 60 000 elever i sitt omrade och det finns 11 omraden sa totalt 700 000 elever. Han heter Kidane och han visar stort intresse for vart projekt som ju grundar sig pa manga ars kontakter vi var kontakt Aklilu som Helena Ehrstrand fick kontakt med ar 2000. Vi overlamnade det offieciella standaret till Kidane och sedan bjod han oss pa  Macciato som ett gott tecken.
Tisdag startade med att vi gick till Urael school, Aklilus skola. Dar satt vi och planerade infor onsdagen matlagningsprogram med larare. Sedan akte vi till Global food preparation school med Kidane och en Ayhualem som ar en annan chef. Dar blev vi klart overraskade da det var ett valplanerat besok dar eleverna hade lagat mat och bjoda oss. vi overlamnade har var flagga och berattade for elever och larare om vart projekt som vi bygger. Eleverna visade stort intresse. Darefter akte vi med Ayhualem till "Cherromeda" som ar en mycket bra shoppinggata med stand efter hela gatan och enligt Ajjo har bra priser. ajjo prutade hela tiden at oss och det var helt klart cirka halva priset som han fick ner varoran till. Vi hanlade som tusan. En massa kul till restaurang Lustgarden sa nar det blir dags for en Etiopiskafton sa blir det fullt ut. Boka tidigt! Hem till hotellet och bytte om pa tio roda. Sen akte vi till Crown hotell med alla fyra for en oforglomlig afton med injera och en rad olika "wat". Smakfullt verkligen. Kvallen bjod pa upptrade fran en massa stammar och vi deltog glatt pa dansgolvet - vissa fotografier ar konfiskerade.
Onsdag 4 februari. En larare fran Urael hamtade oss och vi gick till skolan. Dar blev det matlagning for hela slanten. Oerhort roligt. De visade oss hur man tillagar "Shero wot". En matratt som bygger pa lok, kryddan berbere, vitlok och bonan churro. En enkel matratt som man ater till injera som ar en typ av pannkaka. Den etiopiska befolkningen lever i princip varje dag pa denna enkla och billiga ratt saom vi tyckte var verkligen jattegod. Vi har nu kopt med oss mycket berbere hem. Vi bjod pa pannkaka med hallonsylt, kanackebrod med agg och kaviar, ostbitar, mjolkchoklad och dajm, ahlgrens bilar och riskakor. Det var inte helt latt att hitta redskap till var enkla tillagning men vi fick ihop det och Lina och Maria har nu gjort internatioenll karriar i Addis Abeba!
Sen gjorde vi ett snabbesok pa en annan kockskola och da var Aklilu med oss.
Nu var det dax for lite kultur i staden sa vi besokte Nationalmuseet och tittade pa skelettet efter Lucy som hittades 1974 i norra Etiopien och dateras till att vara 3 miljoner ar gammalt. Aldst i varlden.  Sen gick vi aven pa biologiskamuseet och tittade pa en rad olika uppstoppade djur som bara finns i Etiopien. Gjorde aven ett besok pa lejonparken och fick se en art av lejon som bara finns i Etiopien. Det var tranga burar och det kandes markligt.
Kvallen bjod pa ett besok pa Ajjos sons restaurang som visade sig vara en turkisk restaurang. Befecker heter sonen och han har varit elev pp kockskolan vi besokte harromdagen. En mycket trevlig och odmjuk kille med ambitioner liksom sin far. Innan vi avslutade dagen satt vi och pratade om letter of intent med Ajjo och Akjlilu pa hotellet - kanns som om vi far till det riktigt bra da dessa man ar valdigt kloka.
Nu ar det torsdag morgon och vi ar nastan pa vag hem. Ska aka pa en utflykt ut ur staden och se hur de lever pa landsbygden.
Vi ses pa skolan pa mandag! "Emmasegnalo" for idag. Maria, Lina, Christina och Margareta

Kommentarer
Postat av: Lilian Legeryd-Larshans

Hej på er! Kul att få läsa om det ni gör!Hoppas att ni har en massa spännande recept med er hem som vi får provsmaka på er restaurang! Massor av hälsningar från Solveig, Linnea och Lilian

2009-02-05 @ 17:59:49
Postat av: Håkan E

Vi provar gärna några spännande maträtter på vestmansvägen när maggan är hemma.

ps Det är städat och klart hemma. Vi längtar efter dig.

håkan och lisa

2009-02-05 @ 21:07:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0